dimecres, 12 de març del 2014

Orientació europea de la socialdemocràcia en resposta a la crisi

Dilluns 16 d’abril de 2012, a les sis de la tarda, a l’Ateneu Barcelonès

FÒRUM DE DEBAT SOCIAL

Orientació europea de la socialdemocràcia en resposta a la crisi
Ponent: Antoni Comín, economista i professor a ESADE
Modera: Quim Ferrer
Coordinadora: Rosa Domènech




Assisteixen 42 persones.

Presentació del debat
L’Europa actual ha estat conformada per dos corrents: l’Europa de la socialdemocràcia i la socialcristiana o democratacristiana. Antoni Comín reflexionarà sobre la primera, un pensament sorgit al segle XIX i que creu que la democràcia ha de ser un gran canvi sempre que vagi en la direcció social.                   

Intervenció d’Antoni Comín

Començaré la meva intervenció amb la conclusió que m’agradaria que obtingueu al final de la xerrada: L’Estat del benestar serà europeu o no serà. I alhora, Europa anirà lligada al benestar o no serà.

El procés de la Unió Europea va lligat al benestar, la integració europea i l’estat del benestar són dos cares de la mateixa moneda però a dia d’avui sembla que sigui el contrari: o l’Euro o el benestar.  Per salvar l’Euro hem de fer retallades molt dures afectant el benestar. Però hem de ser capaços de veure que la sortida de la crisi inspirada en el principi econòmic noeliberal de la austeritat no funciona. Aquesta recepta no funciona i ho podem veure a Portugal, Irlanda... però des d’Alemanya s’insisteix. Per què s’insisteix?

Amb l’experiència hem vist que aquest tipus de proposta per sortir de la crisi només funciona quan es donen els següents determinants:

-          Quan només ho aplica un únic país
-          Si tens un sector productiu que funciona i un sector financer sanejat
-          Quan tens un model de creixement definit com a país

És evident que l’Estat espanyol no compleix aquests condicionats i per tant se sap, que no sortirem de la crisi a dosis d’austeritat. Es pot ajustar el dèficit sobre el creixement? L’únic ajust possible és lent, cal reprendre el camí del creixement i aquest és a poc a poc. Via retallades l’únic que s’aconsegueix és fer caure l’economia.

Cal fer despesa pública creant creixement i ocupació. El sector privat no està per la labor i per tant l’administració ha de complir. Però... d’on surten els diners públics per fer créixer l’activitat econòmica?

Antoni Comín proposa diferents solucions que es poden aplicar a nivell europeu per obtenir més recursos econòmics per part de les administracions públiques:

-    Nova arquitectura fiscal europea: Taxa Tobin (impostos sobre el capital financer).
-  Harmonització fiscal: impostos que ja existeixen com l’impost de societats, de successions, donacions...
-    Eliminar el frau fiscal: Espanya és el tercer país on es produeix més frau fiscal de la Unió Europea. 90.000 milions d’euros (el doble del dèficit actual)
-   Eliminar els paradisos fiscals: El més important del món està als EUA (Delaware), en segon lloc hi ha Luxemburg, en tercer Suïssa, en quart les Illes Caiman i en cinquè lloc la City de Londres.

Les principals fonts d’ingressos s’han d’aconseguir a escala nacional però una part important des d’Europa. Cal que Europa planifiqui inversions i cal que ens dotem d’un pressupost europeu. No podem estar en una unió monetària sense tenir impostos europeus.

Totes aquestes mesures han d’anar acompanyades amb relaxar el calendari dels ajustos doncs el risc es troba en que els mercats reaccionin malament (s’ha d’evitar).

Comín aposta també per atorgar més importància en l’elecció dels representants europeus doncs les funcions que tenen i la capacitat de decisió és important i també en la necessitat de creació de tresor europeu.

Preguntes del públic assistent:

- Com veu la política que està seguint Alemanya?
Jo no sóc massa optimista. La recepta Alemanya no està siguent justa i a part, no està funcionant. Crec que estem en una situació de bloqueig. Ens estem carregant l’estat del benestar i a més no arreglarem els problemes. Si seguim per aquí tindrem una crisi política molt profunda.

- La socialdemocràcia està morta, ja no respon, ha fracassat.
Sí, i jo i altres persones estem intentant revifar-la. Jo crec que la solució als nostres problemes passa per la socialdemocràcia i per això hi milito. La solució està aquí i es poden buscar iniciatives alternatives com les banques ètiques o altres iniciatives que podríem dir que estan a l’esquerra d’aquest corrent.

- No és una mica incòmode parlar de socialdemocràcia a través de personatges concrets
Gens, estic còmode. És el programa en el què crec. He parlat de persones per il·lustrar un discurs, un decàleg. El què si que cal és coherència amb el què es pensa i amb el què es fa. Reclamo als líders polítics coherència.

- Estem anys llum d’aplicar mesures com les que el ponent ha detallat. No veig el govern del Partit Popular aplicant propostes com les que s’han anomenat.
Estic totalment d’acord. És una esperança difícil, és un camí complicat però la nostra obligació és intentar-ho. Hem de creure que ens en sortirem.