dimecres, 12 de març del 2014

La pobresa a Catalunya

Dilluns 21 de març de 2011, a les sis de la tarda, a l’Ateneu Barcelonès

FÒRUM DE DEBAT SOCIAL

La pobresa a Catalunya
Ponent: Jordi Roglà, director de Cáritas de Barcelona
Moderador: Quim Ferrer
Coordinadora: Rosa Domènech

Assisteixen 54 persones.

Presentació del debat a càrrec de Quim Ferrer
Els temes tractats en aquest fòrum sempre són importants i d’actualitat. La qüestió que tractarem avui no només és important sinó que ho és i molt. Estem en un moment en el qual es parla més que mai de pobresa a la nostra societat, de pobresa a Catalunya.
 
El ponent d’avui és el més adequat per tractar aquesta qüestió. En Jordi Roglà és el director de Cáritas de Barcelona, una entitat que sempre ha estat a primera línia dels problemes socials.


Intervenció de Jordi Roglà
Parlar de pobresa és parlar de persones, de les persones més febles de la nostra societat, de persones amb una esperança de vida 20 anys menor que el conjunt de població del nostre país. Cáritas és una associació considerada assistencialista, que disposa de moltes persones participant i que té 450 punts de servei dels quals 100 són de formació i orientació laboral, 50 de vellesa, 50 d’inclusió social (sense sostre, VHI,...), entre d’altres.

Parlar de pobresa a l’actualitat és parlar de dues crisis i mitja. Una crisi econòmica i financera, una d’habitatge i mitja crisi social (no la tenim sencera perquè moltes famílies i entitats treballen fent de coixí social). Aquesta crisi ve donada perquè durant els anys de bonança no es van fer els deures. Es va créixer econòmicament per sobre de la mitjana europea però la pobresa no va reduir. Es considera que el 42% de la població ha estat en algun moment, en condició de pobresa durant aquests darrers 15 anys, una població bàsicament feminitzada.

Durant aquests anys hem vist que el problema és el model econòmic: la gent busca feina i això es veu entre les persones que es dirigeixen a Cáritas. No es busca beneficència, aquesta ataca a la dignitat de les persones; es busca feina per poder-se alimentar pel seu propi compte.  Tenir o no treball afecta a l’autoestima de la persona. Portem uns anys movent-nos més enllà de la qualitat de vida, sols pensant en el PIB i en el “tenir”. Aquest model econòmic ens ha portat a la situació real. Cal que els Governs ens engresquin i incentivin a les persones, l’Estat no pot assumir-ho tot. En aquest sentit, Alemanya ha aplicat un model diferent que els hi ha fet patir molt menys la crisi econòmica.

La crisi de l’habitatge és nova i molt important per explicar la situació actual. Cal un canvi que tingui en compte el valor humà i que elimini el caràcter especulatiu que ha predominat durant els darrers anys.

Cáritas estima a les persones, les ajuda a refer-se a través de l’estima i l’acompanyament durant tot el procés. Les persones necessiten més incentius que no pas subsidis.

El 2007 es va encarregar un estudi de la pobresa que va ser actualitzat dos anys després. En aquesta diagnosi es diu que la pobresa relativa ha pujat entre 3 o 4 punts. La pobresa severa entre un 2 o 3%. El col·lectiu més afectat és els dels infants però això defensem que es treballi en la prevenció. Cal abocar una bona part dels recursos dirigits a l’exclusió social a la prevenció i no tant a la mateixa protecció.

Hi ha diferents tipus de pobresa i afecten  a col·lectius diferents. Hi ha gent que pateix la pobresa, es recupera perquè troba una feina, i després torna a perdre-la tornant a ser novament pobre. Hi ha un col·lectiu de persones que tot i tenir feina, per la seva precarietat laboral, no cobren suficient per cobrir la seves necessitats bàsiques. També hi ha les persones migrades, que s’han vist molt afectades per aquesta situació, no només per la pobresa sinó que  també s’han vist afectades a nivell de regularització.

A nivell general podem dir que és pobre 1 de cada 5 ciutadans; 1 de cada 4 nens; 1 de cada 3 majors de 65 anys; 1 de cada 2,5 vídues i 1 de cada 2 majors de 65 anys que viu sol. Les persones ateses per Cáritas arriben a les 56.000. D’aquestes, un 68% ja havien rebut ajut en anys anteriors; un 45% eren persones de 29 anys o menys; el 36% eren nascudes a l’estat, el 26% sudamèrica, el 25% magreb; un 65% estava a l’atur i un 11% treballant; el 62% de les ajudes econòmiques eren per solucionar problemàtiques d’habitatge; i el 23% dels ajuts totals eren per fer front a l’alimentació familiar.

El repte que des de Cáritas plantegem és sortir-nos d’aquesta crisi, d’aquestes xifres... enfortits. Demanem als agents polítics, econòmics i socials que hi hagi un nou model i un nou sistema que no deixi tantes vides desperdiciades pel camí. I la solució per a nosaltres és estimular l’economia i els llocs de treball, doncs això permet recuperar l’autoestima i la dignitat de les persones.

Cáritas es posa al costat de tots aquests agents si això és així. Aquest cost social tan elevat que hem comentat, ha de desaparèixer.

Preguntes del públic assistent a l’acte:

- Es parla de desigualtats salarials entre caps i treballadors i es parla també que en un futur sols hi haurà treball per un 60% de la població. Què n’opina?

Roglà: Cal treballar pels joves que estan a l’atur i per la prevenció dels infants per tal de no arribar a la situació d’atur que es preveu de cara un futur. Cal proporcionar més formació professional, hem de recuperar la figura de l’aprenent i cal evitar que hi hagin tants “ni, ni i ni”.

- Per resoldre tot això, fa falta un altre model econòmic que tendeixi cap a la igualtat. Però s’està lluny a que això es pugui realitzar. Alhora, voldria parlar dels pobres d’habitatge. És una injustícia frepant. Com es podria solucionar aquest aspecte?

- No hem sabut fer el repartiment correcte de la riquesa. Alguns ho havíem denunciat però no s’ha resolt i tot sembla a ser que això continuarà sent així, doncs es repeteixen pràctiques com les que hem parlat.

Roglà: Ningú s’imaginava que la crisi agafaria aquesta intensitat. El nostre model econòmic no té unes bases sòlides, no és un model qualificat. La crisi de l’habitatge és una injustícia social, és moralment inadmissible i és èticament incorrecte. Per solucionar-ho cal denunciar aquestes situacions i actuar.

- S’està dient que a nivell polític s’està obrint un debat sobre les cancel·lacions d’hipoteques. Ens ho pots explicar? També voldria preguntar com ha afectat això a la classe mitjana?

Roglà: Dubto molt que s’aconsegueixi una mesura de caràcter retroactiu, potser es fa una revisió dels crèdits hipotecaris... Respecte a la classe mitjana, interessa que hi hagi una classe mitja al màxim d’àmplia possible, en canvi hem augmentat la diferència entre els què més tenen i els que menys tenen.

- Perquè no es demanen responsabilitats als polítics, al sector immobiliari, constructors, caixes i bancs? Tota aquesta gent també ha permès que entrés molts immigrants i no hi ha feina per a tanta gent.

Roglà: El tema immigrants no és un tema immigrants. Tenim el què hem apostat. De la baixa natalitat i de la situació de pobresa elevada en d’altres països són dos vasos comunicants. No venen perquè els hi agradi el projecte d’aquí, venen perquè aspiren a una alternativa millor. En aquest sentit, estem fent el mateix que Alemanya amb nosaltres, ens emportem el capital humà d’aquell país d’origen. Nosaltres no hem fet els deures respecte aquest tema: havíem d’haver mirat les necessitats per sectors econòmics i formar en origen a les persones necessàries. Això no ho vam fer i per això, ara tenim les conseqüències del què hem fet. No comparteixo l’estigmatització que sovint es fa cap a la immigració. Aquests parteixen d’una misèria increïble ocasionada per països com els nostres. O occident renuncia a alguna cosa a favor d’aquests països, o no anirem a bon port. Cal una col·laboració més ètica i responsable cap aquests països.

- I la pobresa a la ciutat? Quines són les zones més afectades?

Roglà: No respondré aquesta pregunta. No vull estigmatitzar cap zona de la ciutat. Li recomano que doni unes voltes qualsevol nit i podrà veure a on hi ha misèria. Fa uns anys es va fer un recorregut per la ciutat i es va comptabilitzar prop del miler de persones sense sostre. S’hi aquí afegim les persones acollides en centres o pensions pagades per les entitats, fa tres anys es van comptabilitzar prop de 2.000 persones sense llar, una situació que va molt més enllà que la pobresa.

- Hem de canviar esquemes: les empreses, els governs... i també les persones. Què podem fer per recuperar l’exigència, ser creatius, pensar noves propostes? Hem d’aprofitar la fallida del model per tornar-nos a repensar, per tornar a resituar.


Roglà: Hem d’aprofitar totes les potencialitats dels ésser humans, sempre podem millorar. Ens hem d’esforçar-nos-hi tots plegats.