dimecres, 12 de març del 2014

Drets socials en temps de crisi

Dilluns 16 de gener de 2012, a les sis de la tarda, a l’Ateneu Barcelonès

FÒRUM DE DEBAT SOCIAL

Drets socials en temps de crisi
Ponent: Jordi Sànchez, llicenciat en Ciències Polítiques i adjunt al Síndic de Greuges de Catalunya
Coordinadora: Rosa Domènech

Assisteixen 43 persones.

Presentació del debat
Jordi Sànchez és conegut pel seu treball com a director de la Fundació Jaume Bofill, pels seus articles al Periódico de Catalunya i ara per la seva presència a la Sindicatura de Greuges de Catalunya. En tots aquests anys de professió, ha analitzat la societat i n’ha parlat molt d’ella, de perfils, possibles explicacions i interpretacions de les coses que ens passen.

Intervenció de Jordi Sànchez

Quan parlem de crisi i de drets socials és necessari parlar també una nova coordenada, la geogràfica o sigui, Catalunya. Hem de tenir clar també que la crisi va de debò i que té una afectació molt gran en els pressupostos públics de les administracions del país. La dinàmica és clara: disminueixen els ingressos i les administracions perden capacitat d’actuació en un moment en què són més necessàries que mai per a solucionar els problemes de la població. Ens trobem en un moment en que les administracions han de ser molt actives i en canvi, estem en el moment en que ho són menys.

Els drets socials actuals s’han d’entendre dins un context de país en què s’han anat construïnt de forma continuada, un país que té mecanismes de progrés i en què la població té possibilitats d’ascenció social. Ara aquest sistema ja no és així, no hi ha la possibilitat de mobilitat social ni hi ha la perspectiva de que pugui tornar a ser així. Els últims vint anys la nostra societat no ha tingut límits. Ara els tenim i ens caldrà recuperar l’austeritat com a valor quotidià de les persones i també de les polítiques públiques.

Aquest podria ser un breu resum del marc en que ens trobem, junt amb l’obtenció en els darrers anys, de drets de la dependència. És així com podem dir que els anys que ens precedeixen són anys de grans conquestes de drets socials.

Davant la situació de crisi sobrevinguda actual, hem de qüestionar-nos algunes coses:

-   Podem permetre’ns realment el principi d’universalitat de les polítiques bàsiques de l’estat del benestar?
Té sentit que els estudis universitaris siguin finançats pel sector públic independentment de la renda de les persones? Entre d’altres...

Segons Jordi Sànchez, tractar igual a persones que són diferents no aporta més igualtat. Tractar diferent a la gent que és diferent és un principi d’equitat bàsic, i això cal exportar-ho al nivell econòmic.

Ben aviat s’arribarà a les 250.000 persones que no cobraran cap prestació, això sí que fracturarà el país i que afectarà als drets socials. És aquí on cal aplicar mesures valentes. Els professionals que actuen a cada àmbit i que per tant, coneixen bé el paisatge, han de repensar els sistemes de benestar. Es poden fer les coses d’una altra manera? Les mesures que s’apliquen tenen algun afecte sobre els drets bàsics? Aquestes són qüestions necessàries a formular.

Es fa difícil pensar que en les properes dècades obtindrem nous drets. És per això que és bàsic que definim els drets que no estan desenvolupants i com s’han d’adaptar. L’essència de l’estat del benestar s’ha de mantenir i l’ha de proveir l’administració pública.

Preguntes del públic assistent a l’acte:
- Em preocupen els temes d’identitat relacionats amb la impossibiltiat d’ascendir socialment...

El ponent està totalment d’acord. La història del nostre país és una història d’èxit, d’adquirir una essència d’identitat compartida.

- Podríem fer moltes reflexions sobre la crisi però una de les més importants és que el poder polític ha perdut capacitat d’intervenció...

Totalment d’acord. Un fenòmen molt important que fa quedar la democràcia al marge. Davant determinades situacions ja no es pot intervenir, el mercat sense escrúpuls ha ocupat aquest lloc. Queda clar que per sortir-nos-en de la crisi anem cap a governs globals doncs els polítics no tenen gaires instruments per sortir-ne.

- Com podem posar fil a l’agulla?
Hem d’utilitzar les polítiques socials, les que realment cohesionen el país.

- Podem repensar les retallades?
Sí. Les polítiques públiques ens han donat cohesió social però també més esperança de vida. És important tenir-ho present. Ha d’haver-hi concens i voluntat en diagnosticar el problema de forma compartida i també les solucions. No hi ha eleccions a la vista i això pot ajudar a cercar aquest concens. Hem d’interioritzar la cultura del cost. Que no paguis no vol dir que les coses costin poc o que no hagis de saber què costen. Fer públic el cost dels serveis és la única manera que la gent vulgui pagar impostos.

- A la immigració se li ha donat masses facilitats...
Hem d’anar en compte amb la mirada que tenim envers aquesta població. Els immigrants que han arribat a aquí porten un capital que no ens ha costat res. L’aportació al sistema productiu era molt elevat i el cost al sistema de salut molt baix. Aquesta situació però, avui ha canviat doncs molta de la població immigrant ha marxat.


La qüestió és si se’ls ha de considerar un producte a aquesta gent, o si són persones d’aquest país i per tant tenen drets i els seus problemes són com els nostres? No hem d’agitar determinats estereotips, han fet molt de mal en temps de bonança i en poden fer molt més ara.