dimecres, 12 de març del 2014

De la reconstrucció de Barcelona als seus desafiaments actuals

Dilluns 17 d’octubre de 2011, a les sis de la tarda, a l’Ateneu Barcelonès

FÒRUM DE DEBAT SOCIAL

De la reconstrucció de Barcelona als seus desafiaments actuals
Ponent: Oriol Bohigas, arquitecte.
Moderadora i Coordinadora: Rosa Domènech

Assisteixen unes 45 persones.

Presentació del debat a càrrec de Rosa Domènech
L’Oriol Bohigas és un personatge respectat i reconegut per part de la ciutadania. Presentar-lo no és fàcil perquè té un currículum molt extens. Quatre pinzellades sobre ell, podríem dir que és arquitecte i urbanista, amb una trajectòria professional molt àmplia i amb premis que l’avalen com el de la Ciutat de Barcelona, la Creu de Sant Jordi o bé el Premi Nacional d’Arquitectura.

Val a dir també que ha realitzar vàries publicacions amb impacte social des de 1960, va ser també delegat d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona i va ésser-ne regidor de Cultura, tenint un paper molt destacat en la confecció dels Jocs Olímpics del 92. Més tard, va ser president de l’Ateneu Barcelonès des del 2003 i fins aquest mateix any, impulsant la transversalitat i la modernització de l’entitat.

Intervenció d’Oriol Bohigas
Vull parlar de forma inicial de com es construeix l’urbanisme. Qui decideix com es fa una plaça, un carrer... els tècnics, els polítics, la ciutadania? Qui fabrica l’urbanisme? Vull començar la meva intervenció analitzant aquesta qüestió.

Cada vegada que s’acosten les eleccions, els polítics no parlen de com volen la ciutat a nivell físic, detalls que determinen com es desenvolupa després la vida urbana. Es fan afirmacions sobre coses que no comprometen a res i no es tracten aquests temes. Els partits d’esquerra sovint en parlen dient “la ciutat és la gent” però aquest és un error molt gran. La ciutat és un instrument artificial per tal que la gent pugui desenvolupar la seva ideologia personal. La ciutat és contra naturalesa. La ciutat és un pre-producte per a la gent, és un escenari artificial que s’ha muntat per a la gent. Cal tenir-ho molt clar per a parlar temes urbanístics.

Com ha de ser la ciutat? Com ha de ser l’àmbit artificial per a la gent que l’habitarà? Qui la de preveure? La ciutat ha de ser pensada per diferents grups tenint en compte quina gent hi ha de viure i a on se’ls vol portar a tota aquesta gent (a nivell ideològic). Clarament estem parlant de propostes polítiques, que són les que han de marcar l’estratègia de construcció d’una ciutat.

Un altra aspecte important per a la planificació és que hi hagi tècnics de la matèria definint les possibilitats de ciutat que es poden realitzar, per encaixar l’opinió política dins els coneixements tècnics de l’àmbit. Així es passarà de la teoria a l’acció urbanística, que permetrà anar-li donant una forma més definitiva. Al voltant de l’urbanisme, els professionals que hi havien treballat més directament eren aquells entorn del disseny. Cal saber traslladar un projecte conceptual en sobre terreny. Però actualment això està canviant i estan entrant altres especialitats com sociòlegs, antropòlegs, geòlegs, economistes.... professions que no estan especialitzades en la concreció urbanística. Això fa que l’urbanisme estigui més fonamentat a dia d’avui, per discussions teòriques que no pas sobre propostes concretes.

Cal donar suport a una nova forma de projecció, que vagi més lluny del Pla General i que nosaltres li diem “projecte urbà”; una forma de projecció entesa com a un urbanisme modern: agafar un tros de ciutat i projectar-lo en la realitat de l’espai públic i d’acord amb la voluntat del què ha d’esdevenir aquell espai en concret.  Tenint en compte allò que es vol evitar, allò que es vol projectar, etc. Ha de ser una ciutat llegible, amb una estructura llegible. D’aquesta manera serà cohesionada. Amb aquesta reflexió es pretén indicar que la forma de la ciutat és una decisió molt important, sobretot pel què fa a l’espai públic i no tant de la vivenda.

Si volem que l’urbanisme sigui un element transformador de la societat a partir d’una idea general, hem de fer que els elements arquitectònics de la ciutat forcin aquesta transformació i cal també que tingui tres principis: que la ciutat sigui multifuncional, llegible, i que tingui un compàs (una cohesió en la forma).

Preguntes del públic assistent a l’acte:

- Com és que fa uns anys la ciutat de Barcelona estava molt més modernitzada, avançada que Madrid i en canvi, a dia d’avui són dos ciutats més igualades?

- És evident. Aquest és un fenomen més enllà d’urbanístic. És econòmic i polític, i també entre ciutats més enllà de les de Madrid i de Barcelona.

- En referència a les diferents utilitzacions de l’espai públic, quin model de ciutat multicultural hem de construir? O no s’ha de construir? Alhora, quin paper ha de tenir el ciutadà en la construcció de la ciutat? I la darrera qüestió és si després de tants anys de govern del PSC a Barcelona, tenim un model de ciutat més socialdemòcrata?

- Crec que el ciutadà ha de tenir menys influència de la que té actualment, és democràtic que s’accepti una opinió d’un grup reduït de ciutadans? Hi ha decisions que no són a l’abast de tots els ciutadans. Hi ha d’haver-hi consciència política i tècnica i sovint consultant a nivell popular, es perden aquests. S’ha de demanar de forma puntual.

Sobre la qüestió de la ciutat socialdemòcrata, és evident que s’han fet conquestes però que no s’ha assolit el model. I sobre la qüestió de la ciutat multicultural, no sé ben bé què dir. Tinc idees parcials i poca experiència. El dubte està en si s’entra en una ciutat sense guetos o crear espais culturals per afavorir una cultura? Sí que cal dir però, que Barcelona no tindrà els problemes que tenen d’altres ciutats com Londres o Nova York.

- Què n’opina de l’urbanisme de la zona del Fòrum? I del Pla Cerdà? També voldria saber quina és la seva opinió sobre la morfologia de l’urbanisme de l’Eixample?

- Sóc crític però entusiasta del Fòrum. És una concentració de serveis bruts que s’han centrat de forma valenta, al centre de la ciutat. Sobre el Pla Cerdà, és fantàstic, la seva operació urbanística ha estat tant important que a dia d’avui encara es pot veure. I sobre la darrera qüestió, els diferents arquitectes que han actuat a l’Eixample, gràcies a la definició de Cerdà, han encaixat sense fer-se mal i amb certa unitat de concepte.

- El problema gran de l’urbanisme és la dispersió de l’urbanisme que es fa entorn les grans ciutats. Caldria afrontar-lo en comú doncs Barcelona s’estén a través de les ciutats del voltant.

- Quins reptes té la Barcelona d’avui?

- Quina és la seva opinió sobre Diagonal Mar? I sobre la Porta Europa? I com veu la possible connexió de Barcelona amb les poblacions de l’entorn?

- Respondré conjuntament les tres intervencions. Per a mi els objectius i reptes importants de Barcelona a dia d’avui és l’Àrea Metropolitana, la Barcelona i les ciutats del voltant. L’Àrea Metropolitana és la que no funciona de forma ordenada. Cal tractar el tema i afrontar que hi ha municipis d’aquesta àrea que no haurien d’estar aïllats de la ciutat. Cal definir què constitueix Barcelona.

Sobre les altres qüestions, Diagonal Mar em sembla malament. Hi ha coses ben fetes però és una operació que va anar a mans privades. I sobre la Porta Europa, em sembla bé però cal dir-hi que hi vaig participar. Es coneixia molt més bé l’espai urbà.

- Cap on anem? Hem de créixer molt més com a ciutat?

- Estem en un procés sense retrocés. La gent va a les ciutats, sobra gent al camp per produir aliments... Les ciutats no són centres industrials sinó centres de serveis.