dimecres, 19 de febrer del 2014

Engeguem el Fòrum de Debat Social

El passat dia 20 d’Abril vàm tenir la tercera jornada d’aquest FORUM de DEBAT SOCIAL de la nostra entitat Impuls a l’Acció Social. El tema “La Política Social en la nostra realitat” va ser exposat pels quatre ponents, membres impulsors d’aquest espai, en Carles Campuzano,Antoni Comín,Esperança Esteve,i Joaquim Ferrer. En acabar la seva personal exposició del tema es va obrir com sempre un torn de preguntes i respostes dels assistents al debat.
Us convoquem a la propera trobada d’aquest FORUM que tindrà lloc el dia 18 DE MAIG en horari de tarda de les 18h a les 20h.a la sala Pompeu Fabra segona planta de l’Ateneu Barcelonés.

El tema serà: “Politiques d’ajuda a la pobresa-Renda Mínima”. Seran ponents:
Antoni Comín i Antoni Noguera.
El passat 16 de Gener vam iniciar el primer Fòrum del que fou ponent el Sr Jordi Sánchez, director de la Fundació “Jaume Bofill”. En aquesta primera sessió d’aquest Fòrum en Sr Jordi Sánchez feu un “Anàlisi del marc de la política social en l’actualitat”, al que seguí un deba intens amb una bona participació dels assistents.
El passat dilluns dia 16 de març vam realitzar a la sala POMPEU FABRA DE L'ATENEU BARCELONÈS la segona trobada d'aquest Forum de debat que ja vam inaugurar el 16 de Febrer . El Sr Fernando Vallespín, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Madrid va iniciar la sessió amb una conferència sobre "Una nueva etapa de la Posmodernidad"
La dinàmica de la societat en la que vivim amb profunds canvis socials i amb grans desafiaments en molts àmbits del marc familiar, social, institucional i global ens exigeix una actualització amb caràcter permanent a tots els que d’una manera o altre ens sentim compromesos en el desenvolupament de l’estructura social.
Ens calen debats sobre les grans qüestions que en l’actualitat ens planteja l’Estat del Benestar en les polítiques socials, en els serveis socials en sentit ampli i també en la seva definició més específica, així com el rol dels actors socials.
Hem avançat molt en el procés d’instauració de l’Estat del Benestar i, en conseqüència, també hem assistit des de la restauració de la democràcia a una transformació social de les condicions de vida dels ciutadans.
Parlem d’avanços, però, també hem de referir-nos a carències i també ens cal plantejar-nos l’aprofundiment de la política social amb el propòsit de respondre millor a les exigències d’una societat que experimenta canvis profunds. Estem constatant el naixement d’una cultura allunyada dels valors de la societat tradicional.
Així doncs, creiem que es oportú establir un debat permanent dirigit a treballadors i administradors socials, investigadors professionals, elegits amb representació política i usuaris, interessats en l’anàlisi de la situació de l’Estat del Benestar i dels nous enfocaments i exigències d’una societat en procés de canvi.
Ens sembla evident que ens calen aquests debats i creiem que cal fer-ho al marge dels partits i de les institucions per donar-hi més espontaneïtat i independència. Així doncs, proposem la creació d’un Fòrum participatiu, crític però constructiu i lliure. Un Fòrum de formació i d’informació, de debat d’idees, de noves aportacions, de divulgació, que contribueixi a enriquir-nos i ens ajudi a posar el nostre granet de sorra en aquest mon apassionant i complicat dels Serveis Socials.
més informació sobre el projecte:
L’ Objectiu
La finalitat fonamental del Projecte es establir un nucli permanent de reflexió i debat que comporti diàleg i participació sobre els desafiaments del que és:

  1. Estat del Benestar
  2. Benestar Social
  3. Política Social
  4. Serveis Socials
  5. Treball Social
Amb la participació d’experts en les matèries objecte d’exposició i debat per desenvolupar una consciència social de convivència i solidaritat.

Mitjans i Metodologia
Les persones que formem el nucli impulsor d’aquest Fòrum, treballadors socials i professionals d’altres branques que actuen en aquest marc, fem aquesta proposta amb l’ànim de contribuir a adequar el Benestar Social a les necessitats actuals i perspectives de la societat.
El Fòrum es realitzarà en el Debat, en la confecció d’Informes i en la seva Projecció Pública.
El Fòrum establirà una trobada quinzenal per aquelles persones que vulguin formar part del nucli impulsor.
Es preveurà la reunió del Fòrum amb una temàtica prefixada i el consegüent debat, amb una periodicitat
mensual.
Del debats podran derivar-se’n Informes que contribueixin a divulgar posicionaments útils a l’orientació pública dels problemes del Benestar Social, així com de les seves reformes i innovacions.
Publicacions
Fruit dels debats preveiem la publicació de dues sèries de Documents en forma d’Opuscles
Els destinataris d’aquests materials seran, prioritàriament, els mitjans de comunicació i els professionals que actuen en els camps que comprèn el Benestar Social.
Promotors d’aquest Projecte
El dia 1 de desembre del 2008 es constituí el nucli inicial d’aquest Fòrum format per. Rosa Barenys, Xavi Camino, Carles Campuzano, Antoni Comin, Rosa Domenech, Esperança Esteve, Joaquim Ferrer, Raimon Kirchner, Ignasi Parody, Núria Parlon, Mariona Rull i Jordi Varela
Calendari de febrer al juny 2009
16 febrer
Presentació del Fòrum: Esperança Esteve i Joaquim Ferrer
Tema:“Anàlisi del marc de la política social en l’actualitat”
Jordi Sanchez, director Fundació Jaume Bofill
Propostes i debat dels assistents
 
16 de març
Tema: “Una nueva etapa de la postmodernidad”
Fernando Vallespin catedràtic de Ciència Política
Universidad Autonoma de Madrid
Propostes i debat dels assistents
20 d’abril
Tema: “La política social en la nostra realitat”
Preguntes i respostes entre Carles Campuzano, Antoni Comin, Esperança Esteve i Joaquim Ferrer
Propostes i debat dels assistents
18 de maig
Reflexió general sobre la Política Social
Horari de 9.30 h. a 14 h.
De 10 h. 11.45 h.”Debat sobre el marc de la política social (1970-2009)”:
Com sorgiren i s’elaboraren els models
La producció legislativa (autonòmica i estatal)
Rosa Barenys, Rafael Hinojosa i Xavier Pelegrú
De 12h. a 14 h. “debat sobre els avanços i retrocessos (1975-2009)
Més drets i menys participació ?
El catàleg de serveis
La burocratització
Xavi Camino, Cristina Rimbau i Sebastià Sarasa
15 de juny
Tema: “Polítiques de lluita contra la pobresa. Renda Mínima”
Antoni Comin i José Antonio Noguera